Hyvinkäällä on vuonna 1995 päätetty koulupiirien muodostamisesta silloin voimassa olleen lainsäädännön mukaisesti. Nykyinen lainsäädäntö ei enää tunne käsitettä koulupiiri, vaan edellyttää ns. lähikouluperiaatteen noudattamista, jossa ensisijainen lähtökohta koulupaikan määräytymiseen on koulumatkojen turvallisuus ja lyhyys.
Hyvinkäällä koulualueet on kuitenkin pitkälti entisen koulupiirijaon mukaisia ja käytössä olevassa aluejaossa itäinen koulualue kattaa koko pääradan itäpuolisen osan. Tällä alueella peruskoulun yläluokat on kokonaisuudessaan sijoitettu alueen pohjoisreunalla sijaitsevaan Pohjoispuiston kouluun, jossa lukuvuonna 1999-2000 käy koulua 408 oppilasta, joista 128 on 7.luokkalaisia. Oppilaista lähes neljännes tulee tällä hetkellä alueen eteläosasta.
Perusopetuslain 6 § säätää, että opetus tulee kunnassa järjestää siten, että oppilaiden matkat ovat asutuksen, koulujen ja muiden opetuksen järjestämispaikkojen sijainti sekä liikenneyhteydet huomioon ottaen mahdollisimman turvallisia ja lyhyitä.
Johtuen koulutilojen riittämättömyydestä ja vuoden 1995 jälkeisestä voimakkaasta alueellisesta kehityksestä nimenomaan Martissa, entistä suuremmalle joukolle peruskoulun 7-9 luokkalaisia ei jatkossa pystytä takaamaan lyhyttä ja turvallista koulumatkaa Hyvinkään itäisellä koulualueella. Martissa on tiloiltaan ja toiminnoiltaan erinomainen koulu sekä esiopetusta että peruskoulun 1-6 luokkia varten, mutta siihen ei mahdu nykyisellään peruskoulun ylempiä luokkia.
Hyvinkään väkiluku kasvaa vuosittain n. 300:lla ja samalla myös peruskoulun oppilaiden lukumäärä kasvaa. Hyvinkään koulut ovat jo nyt kapasiteettinsa äärirajoilla ja ellei ripeisiin toimiin ryhdytä päädytään varsin pian samanlaisiin ongelmiin kuin päivähoidossa on kuluvan vuoden alussa jouduttu kapasiteetin tyystin loputtua (Petula 18.1.2000 / 7 §, Kh 24.1.2000 / 40 § Päivähoitotilanne tammi-helmikuussa ja tarvittavat toimenpiteet). Päivähoidossa lisätiloja yritetään tällä hetkellä luoda mistä hyvänsä tarkoitukseen vähänkin soveltuvasta tilasta.
Opetuslautakunnan käytössä olevat laskelmat osoittavat, että tilanne räjähtää käsiin viimeistään lukuvuonna 2003-2004, jolloin ehdottomasti tarvitaan uusia koulutiloja. Ko. laskelmasta on luotu oheinen kaavio, johon on jatkettu vielä vuodet 2005-2006, jotta nähdään minkälainen oppilasmäärä kaikkiaan peruskoulun yläluokille tulee. Kaavioon on vuosille 2005-2006 laitettu 0-kasvu, vaikka tiedämmekin että kasvun jatkuminen on oletettavaa. Lisäksi on oleellista huomata, että opetuslautakunnan käytössä olevat luvut ovat jo perusteiltaan epärealistisen alhaisia koska niissä ei ole huomioitu kaupungin kasvua.
Tällä hetkellä on selvästi nähtävissä luonnollinen suuntaus siihen, että lasten lukumäärä keskustan alueella vähenee. Tämä näkyy myös Yhteiskoulun oppilasmäärien kehityksessä, joskin pitää muistaa että asukasrakenteen kehittyminen on osin syklistä.
Vähintäänkin seuraavan kymmenen vuoden aikana valtaosa Hyvinkään kasvusta tulee sijoittumaan Tanssikallion alueelle Marttiin. Alueelle sijoittuva asumus on pientalovaltaista – Tanssikallion yleissuunnitelmassa on kaavailtu luovutettavan viisivuotiskaudella 2001-2005 n. 50 omakotitalotonttia vuosittain, kaikkiaan siis n. 250 tonttia. Rakentuvilla pientaloalueilla kussakin taloudessa asuu varsin tyypillisesti keskimäärin jopa 2,5 lasta, joka tarkoittaa siis 650 "uutta" lasta tälle alueelle tarkastelujaksolla 2001-2010. Alueelle tulee muuttamaan varsin paljon valmiiksi kouluikäisiä lapsia, joskin osa lapsista on alkuun päivähoitoikäisiä taaten koulutarpeen jatkuvuuden pitkiksi ajoiksi.
Hyvinkään peruskoulut eivät tällä hetkellä kestä enää oppilasmäärän kasvua. Oppilasmäärät kuitenkin kasvavat ja lähimmän kymmenen vuoden kuluessa kasvu tapahtuu nimenomaan Martin alueella, jossa ei edes ole peruskoulun ylimpiä luokkia.
Opetusministeriön mukaan peruskoulun jako ala- ja yläasteeseen tulee purkaa ja helpottaa näin yhteistoimintaa eri luokka-asteiden välillä – ennen kaikkea pedagogisista, mutta myös hallinnollisista syistä – jolloin käytössä olevat resurssit voidaan hyödyntää tehokkaammin. Lisäksi siirtyminen luokanopetusvaiheesta aineenopetukseen sekä ala-asteen koulusta yläasteen kouluun aiheuttaa osalle oppilaista ongelmia, jotka ilmenevät oppimisvaikeuksina tai häiriökäyttäytymisenä.
Näistä syistä johtuen esitämme että Marttiin sijoitetaan koko peruskoulu esiopetuksesta 9. luokkiin. Tämä tarkoittaa Martin koulun laajentamista tai Martin koulun kanssa yhteistyössä toimivien pienkoulujen perustamista nykyisen Martin koulun läheisyyteen niin että ne tukeutuvat Martin koulun tiloihin mahdollisuuksien mukaan (liikuntasali, monitoimihalli, keittiö, ruokala, käsityöluokat jne.). Tällaisen ratkaisun toteuttaminen on kustannuksiltaan oleellisesti pienempi kuin kokonaan erillisen koulun rakentaminen. Esi- ja alkuopetus voidaan sijoittaa esim. rakentuvan Punaojan päiväkodin tiloihin, kun se otetaan jo suunnitteluvaiheessa huomioon (pidemmällä aikavälillä kannattaa selvittää myös yhteistoimintamahdollisuudet seurakunnan kanssa, jolla on tontti Martin koulun ja nykyisen päiväkodin väliin jäävällä alueella). Martin koulussa toimisi tällöin peruskoulun luokat 3-9. Tämä avaisi mahdollisuuden ylläpitää hyvät valinnaisainemahdollisuudet käsittävät peruskoulun luokat 3-9, jotka täyttävät sekä akuutin että pidemmän aikavälin tarpeen. Tämä siitäkin huolimatta, vaikka kyseessä olisi ns. pikkukoulu. Pitää myös muistaa, että syntymässä oleva Martin urheilupuisto tarjoaa erinomaiset liikuntamahdollisuudet sen läheisyydessä toimiville kouluille.
Koska asialla on kiire, esitämme asian pikaista selvitystä ja vireillepanoa. Kiireisestä aikataulusta johtuen tämä tarkoittaa käytännössä hankkeen toteuttamista kaupungin omilla varoilla, mikä ei ole kuitenkaan suuri rasitus hankkeen pienimuotoisuudesta johtuen. Hankkeen toteutuminen vuoden 2001 aikana, mutta viimeistään vuoden 2002 syksyksi on täysin realistinen ja siihen pitää pyrkiä, jotta tilaongelmaan pystytään puuttumaan ennen suurempaa katastrofia.
Esittämämme hanke ei ole mitenkään ristiriidassa omalla aikataulullaan etenevän Rääkänpään koulun kanssa.
Hyvinkäällä 7.3.2000.